• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Existentiële crisis overwinnen: Het pad naar innerlijke rust & geluk!

Tessa Vermeulen
  | 
1 maart 2024

Existentiële crisis overwinnen: Het pad naar innerlijke rust & geluk!

Een Existentiële crisis. Wat is het en hoe los je het op? Lees verder voor duidelijke antwoorden en direct toepasbare praktische tips.

Sta je ooit stil bij de diepere betekenis van het leven? Heb je je afgevraagd wat jouw doel is en waar je echte voldoening uit haalt? Als je jezelf bent tegengekomen in een existentiële crisis, ben je niet de enige. Velen van ons hebben momenten waarop we onszelf in vraag stellen en verlangen naar een dieper gevoel van innerlijke rust en blijvend geluk.

De weg naar innerlijke vrede kan uitdagend lijken, maar het is zeker mogelijk om deze te bewandelen. In dit artikel ontdek je op welke manier je een existentiële crisis kunt overwinnen, met als resultaat een leven waarin je gelukkiger bent dan ooit.

We zullen uiteen zetten hoe je (weer) gelukkig kunt worden en geven je de benodigde handvatten om dit te kunnen bereiken. Denk aan omgaan met de rollercoaster aan emoties en de bijkomende fysieke symptomen/sensaties die je kunt ervaren. Met praktische tips en inzichten, zul je worden geïnspireerd om de uitdagingen van een existentiële crisis te overwinnen en een leven voor jezelf te creëren waar je nu alleen maar van kunt dromen.

Tekenen en symptomen van een existentiële crisis

Een existentiële crisis kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan een gevoel van verlorenheid, verwarring en onzekerheid met zich meebrengen. Je kunt je afvragen wat de zin van het leven is, wie je werkelijk bent en wat jouw doel is in deze wereld.

Vaak gaan mensen die een existentiële crisis ervaren door een periode van intense reflectie en zelfevaluatie. Ze kunnen zich afvragen of hun huidige levensstijl en carrièrekeuzes wel echt bij hen passen. Ze kunnen ook gevoelens van angst, somberheid en onrust ervaren.

Velen komen erachter dat ze eigenlijk nooit echt gelukkig zijn geweest, maar altijd het pad hebben bewandeld dat hen van kleins af aan voorgeschoteld is. Anderen komen erachter dat de dingen waar zij altijd plezier uit haalde, nu opeens geen geluk of voldoening meer brengen.

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet verloren bent en dat je bovenal niet alleen bent. Veel mensen maken vroeg of laat een existentiële crisis door. Het biedt de mogelijkheid om dieper in jezelf te duiken, je overtuigingen en waarden in twijfel te trekken en uiteindelijk een leven te leiden dat in lijn is met wie jij werkelijk bent.

De oorzaak van een existentiële crisis

De oorzaak van een existentiële crisis is altijd en bij iedereen hetzelfde: jouw (dagelijkse) leven past niet bij wie jij werkelijk bent!

Hier een aantal voorbeelden waarin je je wellicht herkent:

  1. Je doet werk waar je geen voldoening uit haalt.
  2. Je werkt in een bedrijfscultuur die niet bij je past (bv. vaste werktijden, geen flexibiliteit, weinig ruimte voor eigen creativiteit, visie & inbreng).
  3. Je doet wat je gezegd wordt, tegen je zin in.
  4. Je sport genoeg en telt calorieën & macro’s, zodat je fysiek voldoet aan het algemeen aantrekkelijke plaatje.
  5. Je hebt geen hobby’s of bezigheden, waar je daadwerkelijk een passie voor voelt.
  6. Je wordt geleefd door jouw of andermans agenda.
  7. Je hebt weinig tijd voor jezelf, voor zelfzorg of je passie’s.
  8. Je sociale contacten voelen als een verplichting.
  9. Je huis moet ten alle tijden schoon en opgeruimd zijn.
  10. Emoties wil je niet voelen, dus die vermijdt je of verdoof je.
  11. Je doet het voor het geld.
  12. Zo hoort het nu eenmaal’ ‘Zo gaat het nu eenmaal’
  13. Je gedraagt je ten alle tijden zo sociaal wenselijk.
  14. Je draagt een (figuurlijk) masker, want je schaamt je voor jezelf.

Wat triggert een existentiële crisis

Een existentiële crisis kan getriggerd worden door verschillende factoren. Het kan voortkomen uit een gevoel van stagnatie, waarbij iemand het gevoel heeft vast te zitten in een bepaalde levensfase of situatie. Het kan ook ontstaan door confrontaties met verlies, dood of andere levensveranderende gebeurtenissen.

Daarnaast kunnen maatschappelijke en culturele invloeden een rol spelen bij het veroorzaken van een existentiële crisis. De druk om te voldoen aan verwachtingen van anderen en de maatschappij, kunnen zo hoop oplopen, dat je wel iets moet/wilt veranderen.

Het belang van het aanpakken van een existentiële crisis

Het is verleidelijk om een existentiële crisis te negeren of te vermijden. Het kan een ongemakkelijk gevoel geven en je uit je comfortzone halen. Echter, het aanpakken van een existentiële crisis is essentieel voor persoonlijke groei en het bereiken van een leven waarin je eindelijk innerlijke rust en geluk zult ervaren.

Een existentiële crisis biedt de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen, je waarden en overtuigingen te herdefiniëren en bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met je ware zelf. Het kan ook leiden tot een dieper begrip van de wereld en anderen om je heen.

Hoewel het aanpakken van een existentiële crisis uitdagend kan zijn, is het een waardevolle reis die je uiteindelijk zal helpen om een leven te leiden dat betekenisvol en vervullend is.

Praktische stappen voor het omgaan met een existentiële crisis

Het omgaan met een existentiële crisis vereist bewuste inspanning en toewijding. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om deze uitdaging aan te gaan en innerlijke vrede en geluk te vinden:

1. Voelen. Geef in ieder moment dat je een beslissing moet maken antwoord op de vraag: wil ik dit NU wel of wil ik dit NU niet. Het gaat hierbij echt om een gevoel van aantrekking en afkeer. Laat je hierbij niet leiden door gedachten als: ‘Dat lijkt me handig voor de toekomst, want…’ of ‘Ik doe het wel/niet, want in het verleden…’. Het gaat echt om voelen.

2. Kiezen. Durf te kiezen voor wat je gevoel je vertelde. Wil je dit NU wel of niet? Handel hiernaar, ongeacht de stemmen in je hoofd.

3. Overgave. Wanneer je andere keuzes gaat maken dan je normaliter doet, dan zullen er allerlei emoties met bijbehorende gedachten en beperkende overtuigingen vrijkomen. Accepteer dit volledig en werk hier doorheen. Het is belangrijk dat je leert hoe je aan de slag gaat met beperkende overuitingen en hoe je omgaat met emoties, zoals angst, zodat je vol vertrouwen in overgave kunt gaan.

Leven in het NU

Een van de belangrijkste stappen om een existentiële crisis te overwinnen, is door te leren leven in het moment. Vaak zijn we geneigd om vast te houden aan het verleden of ons zorgen te maken over de toekomst. Door je te richten op het heden, kun je voelen wat je op dit moment wilt en wat je op dit moment niet wilt.

Wanneer je hiernaar handelt, ga je in je eigen kracht staan en heb je de eerste stap gezet in het creëren van jouw gelukkigste leven. Doe je dit op een volgende NU-moment weer, dan zet je nog een stap…. en nog een stap. Zo wordt je leven steeds mooier.

Natuurlijk is het onmogelijk voor ons als mensen om altijd in het moment te leven. Maar je kunt dit wel oefenen en hier heel bewust mee omgaan.

Verandering omarmen en comfortabel worden met het onbekende

Een existentiële crisis gaat vaak gepaard met angst voor verandering en het onbekende. Het is belangrijk om te leren omarmen dat verandering een natuurlijk onderdeel van het leven is en dat het de mogelijkheid biedt voor groei en transformatie. Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen, leer nieuwe vaardigheden en wees bereid om uit je comfortzone te stappen.

Door te leren hoe je omgaat met angst en andere intense emoties, kun je uit je comfortzone stappen en iedere keuze maken die je maar wilt. Iedere keuze die jouw brengt naar jouw gelukkigste leven.

Je moet bijvoorbeeld leren hoe je jezelf angstig voelt, maar hier helemaal oke mee bent en nog steeds de controle hebt. Je moet precies weten hoe angst werkt en wat angst doet, zodat angst je niet afschrikt en jij kunt kiezen voor je de keuzes die jouw je geluk brengen.

Omgaan met fysieke symptomen van een transformatieproces

Een existentiële crisis heeft niet alleen een mentale impact, maar veroorzaakt ook fysieke symptomen. Enerzijds als gevolg van emoties. Door angst en stress ervaar je bijvoorbeeld duizeligheid, pijnlijke spieren en een droge mond.

Anderzijds ervaar je ook fysieke symptomen en sensaties als gevolg van jouw persoonlijke transformatieproces. Je gaat jezelf heel goed leren kennen, je onderzoekt je beperkende overtuigingen en vervangt deze voor overtuigingen die berusten op de waarheid. Deze shifts in je bewustzijn zorgen ervoor dat je lichaam met je mee veranderd! Het gaat allerlei oude troep loslaten, die jij niet meer nodig hebt. Dit voel en ervaar je fysiek.

Zelf heb ik ontzettend veel ervaring met dit soort transformatiesymptomen. Ik ben er een hele tijd bang van geweest en zat vaak bij een dokter, die niets fysieks kon vinden.

Mocht je jezelf hierin herkennen, wees dan gerust. Er is niets mis met je en er gaat niets fout.

Het doel is: innerlijke rust en geluk ervaren in elk NU-moment

Uiteindelijk is het doel van het overwinnen van een existentiële crisis om innerlijke rust en geluk te ervaren in elk moment van je leven. Dit betekent niet dat altijd alles goed gaat in je leven en er geen nare dingen meer gebeuren.

Het betekend dat jij je gelukkig zult voelen en innerlijke rust zult ervaren, ondanks eventuele nare externe omstandigheden. Jouw rust en geluk worden namelijk niet bepaald door externe omstandigheden, maar door het in lijn zijn van jouw leven met wie jij werkelijk bent.

Professionele hulp en ondersteuning zoeken

Het is belangrijk om te erkennen dat het overwinnen van een existentiële crisis soms professionele hulp en ondersteuning vereist. Ik ben Tessa Vermeulen, pedagoog en transformatietherapeut, en ik help je er met liefde bij. Zelf ben ik ook door een intense existentiële crisis gegaan.

Voordat ik je mijn persoonlijke hulp bied, wil ik je vragen om eerst tegen een klein bedrag onderstaande online training te volgen. Hier kun je direct mee starten.

Hierna kun je een afspraak met mij inplannen en kan ik je helpen met:

  1. Omgaan met intense emoties.
  2. Omgaan met fysieke symptomen ten gevolge van jouw transformatieproces.
  3. Zichtbaar maken van beperkende overtuigingen en inzichten die jou in staat stellen nieuwe geloofsovertuigingen aan te nemen.
  4. Leren voelen van ja, dit wil ik en nee, dit wil ik niet.
  5. Met leren leven in het moment.
  6. Met inzichten die jouw zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven opbouwen.
Leer helemaal jezelf te worden en je leven hiermee in lijn te brengen, zodat je echt gelukkig kunt worden.
delete-block

Bronnen:

– [What is an Existential Crisis, & 12 Tips to Overcome it] https://www.scienceofpeople.com/existential-crisis/

Artikel uit de categorie:
Geen categorie
© 2024 Helemaal Mezelf - Powered by Maatos